“Az egészség nem egyetlen tett, hanem szokásaink összessége.Azzá válunk, amit rendszeresen teszünk.”

Még mennyit kell így kibírnunk ? Tesszük fel a kérdést nap mint nap magunknak barátainknak, családunknak.Ezzel és hasonló kérdésekkel beindítva egy olyan folyamatot, amelyre nemhogy választ nem kapunk, de emellett negatív és szorongó állapotokat is kivált belőlünk.

Lakatos Krisztián

A koronavírus-járvány kezdete óta számos országban karantént rendeltek el. Mind a karantén, mind a járvány fokozott érzelmi reakciókat válthat ki: szorongást, a hangulati élet nyomottságát, haragot, reménytelenséget, ingerültséget. Poszttraumás állapot is kialakulhat, különösen a karanténba zárt gyermekeknél, illetve egészségügyi dolgozóknál. A karantén közben a legfõbb stresszforrás a járvány ismeretlensége, kontrollálhatatlansága és a tájékoztatás hiányából adódó bizonytalanság. Ezzel szemben karantén után a tisztaságmánia és az egészségszorongás fokozódhat, az anyagi veszteségek és nehézségek egzisztenciális szorongáshoz, alkohol abúzushoz vezethetnek. A karantén következményeinek enyhítésében társadalmi szinten a legfontosabb teendõ a pontos és gyakori tájékoztatás, a karantén védõhatásának hangsúlyozása és lehetõ legrövidebb ideje, védõfelszerelés és források biztosítása. Mivel a járvány idején az egészségügyi dolgozók extrém terhelésnek vannak kitéve, fokozott figyelemmel és megbecsüléssel kell feléjük fordulni. Mind számukra, mind a lakosság mentális egészsége védelmében elengedhetetlen telefonos lelkisegély-szolgálatok felállítása. A lelki egészség megõrzése járvány idején különösen fontos. A pozitív pszichológiai kutatások eredményei szerint a következõ tényezõk segíthetnek a rendkívüli helyzettel való megküzdésben: a szorongás normalizálása, a katasztrofizáló gondolkodás csökkentése, strukturált napirend kialakítása, felelõs hírfogyasztás, hála és önegyüttérzés kialakítása. A relaxáció, a mindfulness technikák, valamint a testmozgás szintén nélkülözhetetlenek a világjárvánnyal való megküzdésben. A rendkívüli helyzetben a hatóságoknak körültekintõen kell mérlegelni, hogy a kötelezõ tömeges karanténnak (kijárási tilalomnak) nagyobb legyen a hozama, mint az ára, vagyis amennyire lehetséges, a pozitív hatásai érvényesüljenek azzal a pszichés teherrel szemben, amit az elzártság, magány vagy egyedüllét jelent.

Lakatos Krisztián

Fontos tehát ebben az időszakban a rendszeres testmozgás, kirándulás, a természet közelsége, mely bizonyítottan jó hatással van egészségünk megőrzésében.

A Szigetköz ebben a hideg, téli időszakban is csodás, lélekmelengető élményekkel vár.Káprázatos természeti szépsége, hacsak egy kis időre is, de elfeledteti velünk a körülöttünk zajló események nehézségeit, felnyitja szemünket, hogy megbecsüljük mindazt a sok szépséget aminek tulajdonában vagyunk.

Kirándulás a Szigetközben-Kobl Tamás

Tegyetek ti is az egészségetekért, kiránduljatok a természetben !

“Az egészség nem egyetlen tett, hanem szokásaink összessége.Azzá válunk, amit rendszeresen teszünk.”

Arisztotelész

We Love Szigetköz – a csoda Rád vár

Forrás: https://semmelweis.hu

error: Content is protected !!

Nyerj egy ajándékutalványt a Diamant Hotel, Szigetköz superiorba!

Csomag tartalma:

3 nap 2 éjszaka 2 fő részére, félpanziós ellátással Standard Premium vagy Deluxe szobában, korlátlan wellness részleg használattal.

Ehhez nem kell mást tenned, mint feliratkozni hirlevelünkre.