Lesz szigetközi nyaralás !

Mutatjuk a hétfőtől életbelépő változásokat !

A védekezés ötvenedik napjánánál tartunk, a kormány tegnap arra jutott, hogy a védekezés első fázisa lezárult – mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Több, a szigetközi turizmust is érintő bejelentés is elhangzott.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, az első fázis az volt, hogy az egészségügyi ellátórendszert felkészítsék és az ne terhelődjön túl. Ötven nap megfeszített munkájának köszönhetően az egészségügy hazánkban akár a tömeges megbetegedések fázisára is felkészült – jelentette ki a miniszter. Hozzátette, a legrosszabb forgatókönyvre kell készülni, így határozták meg, hány kórházi ágyra és hány lélegeztetőgépre van szükség.

A kormány úgy döntött: fokozatosan, szigorú körülmények között az élet újraindítható. Tekintettel kell lenni a területi különbségekre, mivel az összes fertőzés és haláleset 70 százaléka Budapesten és környékén van, így itt továbbra is indokolt a szigorú szabályok fenntartása.

Május 4-étől a második a szakaszba lépünk, de az idősek számára bevezetett korlátozások továbbra is érvényben vannak.

   •    Május végéig biztosan marad a távoktatás, június 2-ig biztosan nem áll vissza a korábbi iskolába járási rendszer. Az ügyelet továbbra is biztosított, ha valaki nem tud a gyermekével maradni napközben

   •    Marad az ingyenes parkolás az egész országban.

   •    A rendezvénykorlátozások továbbra érvényben maradnak. A nagy nyári zenei fesztiválokról a miniszter azt mondta, a kormány augusztus 15-ig nem enged meg semmilyen tömegrendezvényt, ami ötszáz fő feletti. Azt reméljük, hogy augusztus 20-ra már lehet rendezvényeket szervezni.    •    A vidéki üzletek időkorlát nélkül kinyithatnak, de továbbra is megmarad az idősek védett idősávja (9–12 óra).    •    Engedélyezett a vendéglátóhelyek teraszainak nyitva tartása, a szabadtéri strandok, állatkertek, szabadtéri múzeumok kinyithatnak.

   •    A sportolók edzhetnek, zárt körben mérkőzések is lebonyolíthatók, az esküvők, temetések, szentmisék megtarthatók a megfelelő védőtávolság betartása mellett.

   •    A tömegközlekedési eszközökön és a boltokban kötelező lesz maszkot viselni, és a másfél méteres távolságot tartani kell egymástól.

   •    A szolgáltatások korlátozások nélkül működhetnek.

   •    A korábbi szabályok betartásával megtarthatóak a temetések, esküvők, istentiszteletek.

   •    A magánegészségügyben hétfőtől feloldják a korlátozásokat, de a közegészségügyben négy lépésben, fokozatosan oldják fel a korlátozásokat.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: a kormány célja, hogy a nyári turisztikai szezon, ha kis késéssel de el fog indulni. A külföldi turisták azonban kevesebben lesznek, azért döntött a kormány a SZÉP-kártyákra utalható összegek megemeléséről, hogy ezzel is élénkítse a belföldi turizmust. A magyarok által kedvelt külföldi turisztikai célpontok látogathatósága esetében az adott országokkal kell majd egyeztetni.

– Aki teheti, nyaraljon itthon! – javasolta Szentkirályi Alexandra.

Az önkormányzatok kijárási korlátozásaival kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, a többségében arányosan éltek a lehetőséggel, hogy szigorítsák a korlátozásokat, ezt még a mostani hosszú hétvégén megkapják, ezután már nem. A közparkok, zöld területek lezárása kapcsán a miniszter elmondta, hogy a 3200 önkormányzat hatásosan élt a rá bízott kijárási szigorításokkal, bár történtek túlkapások. Ilyen például, ha a kerékpáros közlekedést korlátozzák, amit nem javasol. Jelezte, a mostani három napos hétvégén – utolsó alkalommal – is joga lesz a helyhatóságoknak önálló szigorításokat bevezetni.

forrás: www.likebalaton.hu


Oszd meg cikkünket, ha érdekesnek találtad!
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
error: Content is protected !!

Nyerj egy ajándékutalványt a Diamant Hotel, Szigetköz superiorba!

Csomag tartalma:

3 nap 2 éjszaka 2 fő részére, félpanziós ellátással Standard Premium vagy Deluxe szobában, korlátlan wellness részleg használattal.

Ehhez nem kell mást tenned, mint feliratkozni hirlevelünkre.