Kalokések

Dr. Kalocsai Renátó vagyok. Nálam sem kezdődött mással a késkészítés szeretete, mint a természet csodálatával, a gyermekkori, szúnyogoktól hemzsegő horgászatokkal, az erdőjárással és mindezek folyományaként a vadászattal, melyek általános iskolás koromtól fogva irányítják mindennapjaimat és rendezik be életemet. Úgy gondolom, teljesen természetes tehát, hogy tanulmányaim sorában először „Soproni Erdész”, majd ezt követően „Óvári Gazdász” lettem és vagyok Feleségemmel, Zitával mindmáig testben és lélekben egyaránt.

Erdőjárás, horgászat, de pláne vadászat nem képzelhető el kés, pontosabban „Jó Kés” nélkül. Jó érzés birtokolni, vágni vele, vagy csak úgy farigcsálni, látszólag céltalanul. Kicsi korom óta hű társaim a kések. Dolgozom velük, gyűjtöm, élezgetem, vagy egyszerűen csupán nézegetem őket – nem tudok betelni a látványukkal. Idő közben számos hazai késmíves mesterrel és alkotásaival ismerkedtem meg, melyek valósággal megbabonáztak. A művészi kidolgozottság, a kiváló megmunkálás és a sokszor lelket gyönyörködtető damaszkolt penge rabul ejtettek – azt hiszem örökre.

Ahogyan teltek az évek egyre nagyobb vágyat éreztem arra, hogy magam is megpróbáljak kést készíteni. Össze is állt kezdetleges kis műhelyem, melyben elkészítettem életem első „saját” kését. Az elsőt a második, majd a harmadik követte s közben a kis műhely kinőtte magát. Autodidakta módon tanultam, gyakoroltam és próbálgattam az interneten ellesett fogásokat saját gyakorlatomba átültetni. Hálával és köszönettel tartozom Kocsis Ferenc (Debreceni Gazdász) késkészítő mesternek, aki tanácsaival türelmesen segített, mikor elakadtam. Ilyenre pedig akadt és akad példa bőven…

Köszönet illeti továbbá: Sági Ferit (www.kesalapanyag.hu), Surin Pistát, Vigh Lacit, Bernschütz mestert, Szálkai Robit és Szaszát!

Mára szinte minden alapvető eszközzel rendelkezem, mely a késezéshez szükségeltetik. Késeimet magam tervezem, formázom, köszörülöm, edzem, az edzés eredményét saját műszerrel magam mérem, a nyelet magam alakítom ki, az elkészült kést az általam és Feleségem által közösen készített tokba teszem, a tokot pedig az általunk készített övre fűzöm…

Így teljes a repertoár és végre van egy igazán közös hobbink – a késezés és bőrözés egymást kiegészítő végtelen szeretete.

Kapcsolat
www.kalokesek.hu
facebook: Kalocsai Renátó, Kalokesek
Mail: kaloreno@gmail.com
Telefon: +36 20 283 5773

Oszd meg cikkünket, ha érdekesnek találtad!
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
error: Content is protected !!

Nyerj egy ajándékutalványt a Diamant Hotel, Szigetköz superiorba!

Csomag tartalma:

3 nap 2 éjszaka 2 fő részére, félpanziós ellátással Standard Premium vagy Deluxe szobában, korlátlan wellness részleg használattal.

Ehhez nem kell mást tenned, mint feliratkozni hirlevelünkre.